menu
Word Lid
Voormalig voorzitter Vlaamse Volksbeweging Bart De Valck krijgt strijdplaats bij Vlaams Belang:

‘Mogen afspraak met geschiedenis niet missen’

Bart De Valck zal op 9 juni op de 5de plaats staan voor het Vlaams Parlement in Vlaams-Brabant. Dat besliste de partijraad van het Vlaams Belang. De Vlaams-nationale partij haalt met De Valck een veelbesproken topper binnen uit de Vlaamse Beweging en versterkt zo haar communautaire flank.

Bart De Valck (58) is een bekend gezicht in de Vlaamse beweging. Reeds in de jaren ’80 roerde de Opwijkenaar zich in de taalstrijd door zich manifest te verzetten tegen de oprukkende verfransing van Halle-Vilvoorde en verdiende later zijn strepen als actieleider van het Taal Aktie Komitee (TAK).

In 2004 nam hij de TAK-woordvoerdersfakkel over van Guido Moons en in 2013 schopte hij het tot voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VVB). In die hoedanigheid schreef hij ook tientallen opinies voor Knack met telkens de realisatie van een eigen Vlaamse staat als oogmerk.

De Valck staat dan ook bekend als een onvervalste activist voor Vlaamse onafhankelijkheid. In 2019 bracht hij met de VVB nog het ‘Witboek Vlaamse Staatsvorming’ uit als blauwdruk voor het pad richting Vlaamse Republiek.

Dat de twee Vlaams-nationale partijen in de peilingen een zetelmeerderheid halen, biedt een unieke kans, denkt De Valck. “We staan op een historisch kruispunt: kiezen we opnieuw voor Belgische stilstand waarbij de Vlaamse democratie wordt uitgeschakeld en er tegen de wil van de meerderheid wordt geregeerd of nemen we het heft in eigen handen. Ik zal er alvast alles aan doen om deze historische afspraak met de geschiedenis niet te missen. Het is wellicht nu of nooit”.

Vlaams Belang haalde in 2019 drie zetels in Vlaams-Brabant voor het Vlaams Parlement. Gezien de peilingen zou dat aantal op 9 juni wel eens flink kunnen aandikken. "Al blijven we met beide voeten op de grond. Elke kiezer zal moeten worden overtuigd van ons verhaal', klinkt het bij de partij.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF