menu
Word Lid
Vlaams Belang vindt ingrepen Scherpenheuvel-Zichem veiligheid schoolomgeving niet doordacht en slecht gecommuniceerd

“In Scherpenheuvel-Zichem zijn recent diverse verkeersmaatregelen ingevoerd die de veiligheid rond scholen zouden moeten verbeteren maar ze stoten bij veel inwoners terecht op onbegrip” stelt Bryan Mues, plaats drie op de lijst van Vlaams Belang. “De wegmarkeringen die schoolstraten en fietsstraten aangeven hebben eerder geleid tot verwarring en verhoogde veiligheidsrisico's, vooral nu het nieuwe schooljaar van start gaat!”

Groene wegmarkeringen: Wat betekenen ze echt?

“De groene wegmarkeringen, die onderdeel uitmaken van de schoolstraten, moeten automobilisten attenderen op de aanwezigheid van scholen. Ze zijn bedoeld om de schoolomgeving te accentueren en bestuurders aan te moedigen om hun snelheid aan te passen. Echter, zonder enige uitleg blijft het onduidelijk wat deze markeringen precies betekenen en hoe automobilisten zich hier moeten gedragen” stelt de jonge politicus.

“Omwonenden en weggebruikers vragen zich af of er specifieke regels van toepassing zijn op deze zones. Deze verwarring is problematisch, vooral nu het nieuwe schooljaar over twee dagen begint. Dit gebrek aan duidelijke communicatie verhoogt de kans op ongevallen, in plaats van de veiligheid te verbeteren.”

Gevaarlijke situaties door gladde wegmarkeringen

Naast de onduidelijkheid over de werking van de groene markeringen, zijn er ook zorgen over de veiligheid van deze ingrepen vindt Bryan Mues. “Een bijzonder risicovolle situatie doet zich voor bij Den Egger in het centrum van Scherpenheuvel, waar een groot groen vlak op de weg is aangebracht. Dit vlak kan, vooral na regen, erg glad worden, wat een gevaar vormt voor zowel fietsers als voetgangers.

Het is onbegrijpelijk dat het gemeentebestuur dergelijke ingrepen heeft doorgevoerd zonder rekening te houden met de mogelijke risico's. Een glad wegdek kan tot ernstige ongelukken leiden, zeker in een omgeving waar veel kinderen dagelijks passeren. Dit probleem, gecombineerd met de gebrekkige communicatie, ondermijnt het hele doel van de schoolstraten: het verhogen van de veiligheid.”

Zinloze fietsstraten

Volgens Mues zijn ook de bezoekers en bewoners van de Keiberg niet tevreden: “De inwoners van de straten die nu plots fietsstraten zijn geworden krabben zich nu ook terecht in het haar. In een fietsstraat rijden fietsers op de rijbaan en als autobestuurder mag je daar fietsers niet voorbijsteken. En is de maximumsnelheid sowieso beperkt tot 30 km/uur. Welke zin heeft dat in straten waar een fietspad ligt. Mag je dan een fietser op het fietspad niet voorbijsteken? De logica is ver zoek.”

Gemeentebestuur blijft stil

Het Vlaams Belang verbaast zich er over dat, ondanks de groeiende bezorgdheid onder de bevolking, het gemeentebestuur stil blijft. “Tot nu toe is er geen duidelijke informatie verstrekt over de invoering van de schoolstraten, de betekenis van de groene wegmarkeringen en het omtoveren tot fietsstraat of de risico's die deze markeringen kunnen opleveren. Deze passieve houding van het bestuur is niet alleen frustrerend, maar ook potentieel gevaarlijk’, benadrukt Mues. “Als jonge inwoner van Scherpenheuvel-Zichem en iemand die zich actief inzet voor de jeugd ben ik ernstig bezorgd over deze situatie. Het gebrek aan communicatie en het negeren van de gevaren, zoals de gladde groene markeringen bij Den Egger, zetten de veiligheid van onze kinderen op het spel. Het gemeentebestuur moet dringend de situatie herevalueren en actie ondernemen om verdere ongelukken te voorkomen.”

Oproep tot directe actie en communicatie

Het Vlaams Belang dringt aan op actie: “Als oppositiepartij dringen wij erop aan dat het gemeentebestuur onmiddellijk in actie komt. Er moet duidelijke communicatie komen over de werking van de schoolstraten, de groene markeringen en de fietsstraten. Bovendien moeten de gevaren van gladde wegmarkeringen, zoals bij Den Egger, onmiddellijk aangepakt worden. Dit kan bijvoorbeeld door antislip-oplossingen toe te passen of door alternatieve methoden te overwegen om de schoolomgeving te accentueren. Het is essentieel dat de gemeente snel handelt, zowel om de veiligheid te waarborgen als om het vertrouwen van de inwoners te herstellen. Bewoners verdienen duidelijke informatie en een echte veilige omgeving voor hun kinderen, geen nepmaatregelen! Het stadsbestuur heeft zonder na te denken over de gevolgen gedacht dat ze nog iets uit hun mouw moesten schudden om te tonen dat ze toch iets doen voor de burger. Maar op deze manier helpt dit niemand vooruit. Het is je reinste improvisatie en amateurisme” besluit de partij van lijsttrekker Suzy Wouters.



ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF