menu
Word Lid
Vlaams Belang stijgt in Scherpenheuvel-Zichem van drie naar vier zetels en wordt voor provincieraad opnieuw grootste partij


“Met een stijging van drie naar vier zetels zijn we heel tevreden” stelt lijsttrekker en Vlaams Parlementslid Suzy Wouters. “Maar de verwachtingen lagen, toch iets hoger. Maar met deze mooie winst zijn we heel tevreden. Onze fractie wordt aanzienlijk versterkt en verjongd.” Minder tevreden is de nationalistische partij met het resultaat van de uittredende coalitie. “De partij van de burgemeester werd afgestraft voor de stilstand in het beleid maar de schepen die het minst realisaties kon voorleggen, dreigt nu wel burgemeester te worden. Een gemiste kans om echte verandering in het beleid te forceren. Dezelfde personen zonder daadkracht blijven aan zet. We wachten echter de coalitiegesprekken af. We willen met iedereen spreken maar willen vooral dat er een ommekeer komt in het beleid zodat Scherpenheuvel-Zichem eindelijk het daadkrachtig en luisterbereid beleid krijgt dat het verdient.”
Voor de provincieraad blijft het Vlaams Belang de grootste partij van Scherpenheuvel-Zichem.

Overal hoorden we de roep om verandering” stelt Suzy Wouters. “Na dertig jaar zat deze coalitie op haar tandvlees en kreeg ze al jaren nauwelijks nog iets gerealiseerd. De ideeën moest ze bij de oppositie halen. Hun eigen grote dossiers krijgen ze niet op de rails. Maar toch heeft de lage opkomt van zestig procent er voor gezorgd dat we waarschijnlijk nu meer van hetzelfde gaan krijgen.”

Door de afschaffing van de opkomstplicht en het einde van de bestuursperiode van burgemeester Manu Claes lag de verkiezingsuitslag in de bedevaartstad open. “We hadden gehoopt op vijf zetels of meer ” stelt Suzy Wouters “maar zijn toch blij met deze groei.”

Voormalig federaal parlementslid Joris De Vriendt uit Testelt komt opnieuw in de gemeenteraad en ook nummer drie op de lijst, de achttienjarige belofte Bryan Mues uit Scherpenheuvel doet zijn intrede in de gemeenteraadsfractie. De vierde zetel werd binnen gehaald door Jo Simons uit Schoonderbuken. “Op die manier krijgt het Vlaams Belang een sterke fractie waar ervaring en verse krachten elkaar kunnen versterken, stelt Suzy Wouters die waarschijnlijk opnieuw de fractie zal leiden.

Tijdens een druk bijgewoonde bijeenkomst van kandidaten en leden op de verkiezingsavond sprak afdelingsvoorzitter Joris De Vriendt van een succesvolle campagne: “Ik ben vooral trots dat we een sterke ploeg hebben gevormd. Een hecht team dat permanent onder de mensen was. We hebben bijna dertienduizend keer aangebeld bij de kiezer om hen te overtuigen van onze ideeën. De kandidatenploeg heeft fantastisch samengewerkt en getoond wat ze waard is. We gaan met dit team nog tal van acties en evenementen opzetten om de kiezer te informeren en te motiveren. Want als deze verkiezingen iets aantonen is het dat de kiezer echt iets wil veranderen dat dat ook kan! En daarvoor verwijs ik naar Ninove waar de deelname aan de kiesverrichtingen zeer hoog lag. In Scherpenheuvel-Zichem lag die met een dikke 60% zeer laag. Vooral de jonge kiezer bleef thuis, en die stemt in grote mate voor onze partij. Terwijl we voor de nationale verkiezingen konden afklokken op 30,6% moeten we nu tevreden zijn met 16,2%. Toch een stijging van 3,4 procentpunt tegenover de lokale verkiezingen van 2018. Hiermee bevestigen we een trend, we blijven de sterkst scorende afdeling in Vlaams-Brabant.”

Joris De Vriendt was ook lijsttrekker voor de provincieraad in de kieskring Leuven en haalde met 7797 stemmen een zeer sterk resultaat. De score voor de provincieraad ligt voor het Vlaams Belang in Scherpenheuvel merkelijk hoger dan voor de gemeenteraad, namelijk op 23%, waarmee ze de grootste partij voor dit bestuursniveau wordt, meteen ook de hoogste Vlaams Belang score in de ganse provincie.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF